Slagen bij de examencommissie

In de afgelopen jaren hebben we veel mensen ontmoet die denken dat examencommissie belachelijk gemakkelijk is. Zij onderschatten de examens of overschatten hun mogelijkheden en dat loopt erg vaak verkeerd af.

Net zo hebben we al veel mensen ontmoet die denken dat examencommissie te moeilijk is voor hen. Ik ben blij te kunnen meedelen dat dat zelden het geval is.

Je hoeft niet over uitzonderlijke kwaliteiten te beschikken, maar je moet er natuurlijk wel iets voor doen. Het is vanzelfsprekend dat je moet studeren, maar wat kan je daarnaast doen om je slaagkansen te vergroten?

1) bepaal eerst en vooral hoeveel tijd je nodig zal hebben voor elk vak
Dit is natuurlijk niet zo eenvoudig. De totale benodigde tijd bestaat uit de tijd nodig om:
- de leerstof te verzamelen
- de leerstof door te nemen en te begrijpen
- de leerstof te memoriseren en/of specifieke vaardigheden in te oefenen

Maak een ruwe schatting en voeg daar een buffer aan toe. Als je te veel tijd hebt voorzien, kan je altijd al aan een volgend vak beginnen.

2) leg je examens vast
Probeer meteen al je examens vast te leggen, zo kan je plannen op de langere termijn. Houd rekening met je eigen inschatting van de vereiste tijd voor elk vak, maar staar je er ook niet blind op. Als je denkt dat je voor een bepaald vak een maand nodig hebt, zal het op drie weken ook wel lukken (maar niet op twee of minder).

3) maak een planning
Voorzie vaste momenten om te studeren en te oefenen, maar blijf realistisch. Houd rekening met wat je fysiek en mentaal aankan en voorzie zeker ook tijd om te ontspannen. Het belangrijkste is om je aan je planning te houden. Zoek hulp als dit niet blijkt te lukken!

4) gebruik de vakfiches
Begin niet aan een vak voor je de vakfiche helemaal gelezen hebt. Houd de vakfiche tijdens het studeren bij de hand en duid erop aan welke doelstellingen je bereikt hebt. De vakfiche geeft ook informatie over eventuele taken (cv, huislectuur,...). Volg de richtlijnen stipt en vraag zo nodig hulp.

Dit zijn natuurlijk behoorlijk algemene tips. Elke persoon is anders en zal onze "tips" anders invullen. Wij geven graag advies aan wie niet goed weet hoe eraan te beginnen. Het volstaat te mailen.

 


Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van dit artikel?
Laat het ons weten.